SNA 3 wint bijna!

Coach Dick Dam wist nog niet precies wat hij kon verwachten van zijn team. Natuurlijk was hij wat verzwakt doordat het tweede team een aantal van zijn toppers had weggekaapt, maar gelukkig kon hij putten uit een reserve poel en werd ondermeer ondergetekende opgetrommeld en mocht ook Willem Oudhuis aantreden.

De tegenstander van vandaag was een lastige: Zaanstreek heeft een sterk tweede team en is niet geheel kansloos voor een podiumplaats in onze klasse. Gelukkig voor SNA moest ook hun topper Savane invallen in hun eerste waardoor er misschien wat kansen lagen.

Het doel voor SNA 3 dit jaar is simpel: leuk dammen, de oude en jonge jeugd een kasn geven zich te ontwikkelen en niet laatste worden (als het kan).

Zoals het een goed coach betaamt moet je natuurlijk zelf altijd het goede voorbeeld geven en met sterk spel wist Dick zijn tegenstander Elbert Holkamp onder druk te houden en met een verrassend truukje sleepte hij de volle winst binnen.

Minder goed ging het met Willem Oudhuis. Hij speelde op zich een prima partij en verweerde zich goed tegen Boudewijn van der Veen, maar plots blunderde hij door een schijf of vijf weg te geven. "Noh joh, ik wist niet wat er gebeurde. Wat een blunder!", verzuchtte Willem na afloop. Maar ja, dat hoort ook bij het dammen en de stand werd weer gelijk!

De jong Niels Seine trof op bord 10 Cees Staal. Rustig dammend manouvreerde hij zijn stukken naar voren. Zonder angst speelde hij een sterke partij en hij kwam zelfs een schijfje voor, maar met een sneaky ruil wist Cees toch nog een doorbrak te forceren en toen beiden een dam hadden werd het al snel remise. Goed gespeeld Niels!

Minder goed ging het met die andere jonge topper tegen de voorzitter van Zaanstreek: Kaj Kruit. Het leek lange tijd gelijk op te gaan, maar Lewis verslikte zich in de stand en met een slimme ruil kwam Kaj een schijf voor en kon hierna de druk maximaal opvoeren op de stelling van Lewis. Hij bleef nog lang doorknokken - en dat moet ook! - maar helaas zat er vandaag niet meer in. Toch knap gedaan Lewis!

Een ervaren rot als Frans Groot zou zich toch niet moeten laten verrassen zou men denken. Op bord 2 trof hij de sterkte tegenstander van vandaag: Bart van Geel. Er werden voor de aanvang nog allerlei anekdotes uitgewisseld over hoe vaak ze tegen elkaar gedamd hadden en over leuke toernooien in de jaren zestig, zoals de damdag van Andijk. Toen de klok gestart was werd het echter bittere ernst. Bart en Frans kozen voor een klassieke partij en eerlijk is eerlijk, Frans stond eigenlijk steeds onder druk. Maar toen het aantal schijven minder en minder werd, was er wat hoop op minstens een remise. Frans hield alles goed in de gaten, meende een mooie voortzetting te doen met 11-17 en... Toen hij de schijf losliet zag hij het al: Bart kon een doorbraakcombinatie naar dam nemen en Frans had het nakijken. Jammer, want nu stonden we al 3-7 achter!

Maar dan hebben we nog zo'n jonge dammer: Maurice Koopmanschap die tegen de legendarische Jo Geuke mocht aantreden. Maurice had vandaag echter een engeltje op zijn schouder, want hij kwam een schijf achter, vocht nog door en toen maakte Jo een foutje, waardoor Maurice een prachtige combinatie kon uithalen en de partij winnen. Mooi! (5-7)

Dick Beekman begon met hoofdpijn aan zijn partij en wist dat het een zware middag zou worden. Maar hij speelde uiterst scherp en wist in het klassieke spel dat op het bord ontstond prima de weg. Met wat tempi winst hier en daar kreeg hij het initiatief en met een mooie combinatie kwam hij schijven voor en won de partij. Dat is een mooi begin van een spannend seizoen Dick! (7-7)

Bertus Groot speelde zeer geconcentreerd tegen Piet Bakelaar; de topper van Texel. Zoals wel vaker wist Bertus zijn schijven zo raar op het bord neer te zetten dat zelfs een Georgiev niet meer zou weten wat nou de beste voortzetting zou kunnen zijn. Met flanken opgesloten, allerlei kromme constructies, dreigende combinaties en weet ik wat niet meer, raak je ook het boekje zoek. Piet wist het ook niet meer, probeerde de boel maar te versimpelen tegen de geniale Bertus en dat vond laatsgenoemde prima, want dan kan hij er wel makkelijk remise van maken. En dat gebeurde! (8-8)

Ondergetekende trof op bord 1 Frans Kroese. Er werd een mooie partij gespeeld waarbij ik koos voor een vorm van omsingeling en ik had het gevoel dat dit goed was en mij het initiatief gaf. Frans maakte een verkeerde keuze en ik kon een damcombinatie nemen. Het kostte met weliswaard twe schijven, maar in mijn berekeningen zag ik niet direct een vang, dus ik hoopte de partij naar me toe te trekken. Helaas bleek nadat de rookdampen van de combinatie waren opgetrokken, dat ik toch op geen enkele manier de dam kon behouden en Frans kon hem weer vangen toen ontstond er nog een 4-om-4 eindspel dat wat beter voor Frans leek, maar met wat slim schuiven haalde ik toch een gelijkspel (9-9).

Veel aandacht natuurlijk voor de partij tussen René Emmaneel en Erik van der Haar. Hier golfde het spel in klassiek op en neer en ik ben geen topdammer om het in een oogopslag allemaal te analyseren, dus voor mij leek het allemaal wel gelijkwaardig met kansen voor beiden. Maar onze jonge René kreeg toch iets voordeel en had misschien kunnen winnen, maar het eindspel dat op het bord overbleef was erg lastig en remise was voor beiden een prima uitslag. Goed gedaan René!

Met de einduitslag 10-10 kon Dick Dam heel tevreden zijn en het geeft hem wat moed voor de komende weken. We zullen het in de gaten houden!

2013-09-28 15.36.42

Hoe moet het nu verder?

     SNA 3   -    Zaanstreek 2   10 - 10
   Maarten van Leenen (932) -  Frans Kroese (1056) 1 - 1  9    
   Frans Groot (865) -  Bart van Geel (1082) 0 - 2  5    
   Bertus Groot (901) -  Piet Bakelaar (1065) 1 - 1  8    
   Dick Dam (897) -  Elbert Holkamp (1026) 2 - 0  1    
   Dick Beekman (755) -  Schelte Betten (861) 2 - 0  7    
   Maurice Koopmanschap (633) -  Jo Geuke (877) 2 - 0  6    
   René Emmaneel (670) -  Erik van der Haar (829) 1 - 1  10    
   Willem Oudhuis (640) -  Boudewijn van der Veen (990) 0 - 2  2    
   Lewis Perry  -  Kaj Kruit (849) 0 - 2  4    
   Niels Seine  -  Cees Staal (743) 1 - 1  3  

2013-09-28 15.3...
2013-09-28 15.36.42 2013-09-28 15.36.42
image-13
image-13 image-13
image-14
image-14 image-14
image-15
image-15 image-15
image-16
image-16 image-16
image-17
image-17 image-17
image
image image

Brochure

SNA-2013-brochure

Speelzaal